اقامت ترکیه

اقامت ترکیه

متقاضیان اخذ اقامت کشور ترکیه با سوالات زیادی مواجه می شوند، معمولاً مهم ترین سوالات این است که آیا از طریق اجاره خانه در ترکیه می توان اقامت گرفت؟ هزینه های اخذ اقامت ترکیه چه میزان می باشد؟ آیا کشور ترکیه برای مهاجرت انتخاب درستی است؟ در این مقاله صفر تا صد مهاجرت به ترکیه بررسی شده و همه راه های اخذ اقامت ترکیه معرفی می شود. شما می توانید با بررسی روش های مختلف مناسب ترین روش را برای خود انتخاب نمایید.


اقامت ترکیه و شرایط عمومی

ترکیه کشوری توریستی واقع در آسیای غربی و شبه جزیره بالکان در جنوب شرق اروپا، دارای دو بخش اروپایی و آسیایی بوده که با کشورهای یونان، قبرس، بلغارستان، گرجستان، ارمنستان، نخجوان آذربایجان، عراق و سوریه مرز مشترک دارد. پایتخت این کشور شهر آنکارا و زبان رسمی آن ترکی می باشد. دین رسمی این کشور اسلام می باشد. اقامت ترکیه و مهاجرت به ترکیه امروزه طرفداران بسیار زیادی دارد. به منظور اخذ اقامت ترکیه و زندگی در ترکیه می بایست دارای شرایطی باشید که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت. از جمله مزایای اقامت ترکیه می توان به موارد زیر اشاره کرد. قرار گرفتن در بین کشورهای اروپایی اقتصاد و صنعت رو به رشد دین و فرهنگ بسیار مشترک با مردم ایران نزدیکی به ایران عدم نیاز به اخذ ویزای ورود به این کشور برای شهروندان ایران روش های اخذ اقامت ترکیه شامل 6 دسته تحصیلی، کاری، سرمایه گذاری، پناهندگی، ازدواج و تولد می باشند که در ادامه به صورت کلی در مورد هر یک از این موارد توضیحاتی را ارائه خواهیم کرد.


اقامت ترکیه از طریق تحصیل

یکی از بهترین روش های دریافت اقامت ترکیه، تحصیل در دانشگاه های این کشور است. تحصیل در ترکیه یکی از راه های اخذ اقامت ترکیه می باشد. نظام آموزشی ترکیه از روش فرآیند بولونیا پیروی می کند. تحصیل در این کشور تحت نظارت وزارت آموزش و پرورش ملی بوده و غالباً دولتی می باشد. تحصیل در این کشور از پیش دبستانی تا دانشگاه امکان پذیر است. تحصیل در دوره پیش دبستانی تا 6 سالگی، دبستان از 6 تا 14 سال به صورت اجباری و رایگان، از 14 تا 18 سال در دبیرستان و هنرستان و در انتها از 18 سال به بالا در دانشگاه امکان پذیر خواهد بود. تحصیل در ترکیه در مقطع فوق دیپلم فنی 2 ساله، لیسانس 4 ساله، فوق لیسانس 2 ساله و دکترا 3 تا 5 ساله می باشد و زیر نظر اداره آموزش عالی ترکیه (YOK) برگزار می شود. دبیرستان ها در ترکیه به 6 گروه عمومی (Duz Liseleri)، هنرستان (Meslek Lisereli)، آناتولی (Anadolu Lisereli )، ویژه (Super Lisereli)، علوم و فنون (Fen Lisereli) و مدارس خصوصی (Ozel Lisereli) تقسیم بندی می شوند. بورسیه تحصیلی در ترکیه در کل به سه نوع بورسیه وزارت آموزش و پرورش ترکیه ویژه شهروندان کشورهای آسیای مرکزی، آفریقا، خاورمیانه و شرق اروپا؛ بورسیه مریت (Merit) دانشگاه های خصوصی بدون شرط اخراج دانشجو (در صورت بد بودن وضعیت تحصیلی) و بورسیه دولت ترکیه ویژه شهروندان ترکیه و شهروندان خارجی ترکیه ای الاصل تقسیم بندی می شود. هم اکنون بیش از 15000 دانشجوی خارجی در حال تحصیل در دانشگاه های ترکیه هستند. این بورسیه ها شامل پوشش هزینه های تحصیلی، زندگی، سفر، اسکان و تحصیل می باشند.


اقامت ترکیه از طریق کار

به منظور اخذ اقامت ترکیه از طریق کار و مهاجرت کاری به ترکیه می بایست از کارفرمایی در ترکیه پیشنهاد کاری داشته باشید. شهروندان ایرانی به دلیل امکان سفر بدون‌ ویزا به ترکیه تا ۹۰ روز می توانند به صورت حضوری در کاریابی های بین المللی ترکیه اقدام به جستجوی کار کرده و یا از داخل ایران به وبسایت های ارائه کننده فرصت های شغلی بین المللی در ترکیه مراجعه کرده و اقدام به جستجوی کار کنند. پس از یافتن کار و اخذ موافقت کارفرمای ترکیه ای، کارفرما می بایست درخواست جذب نیروی خارجی را طی ۱۰ روز کاری در وبسایت وزارت کار و امنیت اجتماعی ترکیه به ثبت رسانده و سپس کارجو تا ۹۰ روز وقت خواهد داشت تا درخواست خود را به همراه کلیه مدارک مورد نیاز به سفارت یا کنسولگری ترکیه تحویل دهند و کارت اقامت خود را به همراه ویزای کار ترکیه دریافت کنند. لازم به ذکر است دانستن زبان ترکی به دلیل اندک بودن فرصت های شغلی به زبان انگلیسی جزو امتیازات و الزامات کار در ترکیه می باشد. همچنین ویزاهای کاری دیگری به نام های ویزای کار هنرمندان، ورزشکاران، خبرنگاران، تعمیرکاران فنی و اساتید دانشگاه نیز برای کار در ترکیه وجود دارند.


اقامت ترکیه از طریق سرمایه گذاری

اخذ اقامت ترکیه از طریق سرمایه گذاری به چند روش امکان پذیر است. این روش ها شامل ثبت شرکت، خرید ملک، سرمایه گذاری در بخش های اقتصادی، سرمایه گذاری از طریق خرید سهام و اوراق بهادار، سرمایه گذاری در بانک های ترکیه و سرمایه گذاری بدون حق کار می باشد. این سرمایه گذاری ها براساس قانون کشور ترکیه به شهروندی و تابعیت ترکیه منجر خواهند شد. حداقل شرایط مورد نیاز برای سرمایه گذاری در ترکیه داشتن حداقل ۱۸ سال تمام و داشتن طرح توجیه اقتصادی می باشد. نوع دیگر اقامت از طریق اجاره خانه در ترکیه نیز وجود دارد که در بخش اقامت توریستی به آن پرداخته شده است.  از جمله سودآورترین صنایع ترکیه برای سرمایه گذاری می توان به صنایع کشاورزی، اتومبیل، پوشاک، معدن، املاک و گردشگری اشاره کرد.  خرید ملک در ترکیه یکی از بهترین و سریع ترین راه های اخذ تابعیت این کشور است. برای اخذ پاسپورت ترکیه باید ملکی با ارزش حداقل 250 هزار دلار آمریکا خریداری کنید. از این طریق در زمانی بسیار کوتاه می توانید پاسپورت این کشور را کسب کنید. با کسب پاسپورت ترکیه از تمامی حقوق شهروندی در این کشور برخوردارید. ملک خریداری شده به مدت 3 سال نباید فروخته شود. با مبالغ کمتر نیز می توان در ترکیه ملک خرید و اقامت کسب نمود. با حداقل مبلغ 60 هزار دلار آمریکا می توانید در این کشور ملک بخرید و اقامت توریستی 3 ساله کسب کنید.همچنین اما امکان تمدید اقامت وجود دارد.


اقامت ترکیه از طریق ازدواج

اخذ اقامت ترکیه از طریق ازدواج با شهروند ترکیه یکی از راه های مهاجرت به ترکیه می باشد. به این منظور متقاضیان می بایست بالای ۱۸ سال بوده و حداقل ۳ سال از زندگی مشترکشان گذشته باشد تا بتوانند درخواست اقامت دائم ترکیه از طریق ازدواج را ارائه دهند. همچنین زوجین می بایست اثبات کنند که با هم زندگی کرده اند و تمکن مالی برای زندگی مشترک را دارند، مساله امنیتی نداشته باشند و حداقل مسکن مورد نیاز برای زندگی مشترک را دارا باشند. در صورت اخذ اقامت ترکیه از طریق ازدواج پس از ۵ سال امکان درخواست شهروندی و پاسپورت ترکیه امکان پذیر می باشد.


اقامت ترکیه از طریق تولد

اخذ اقامت ترکیه از طریق تولد از اصول خاصی پیروی می کند. ترکیه جزو کشورهای تابع اصل خون شناخته می شود، به این معنی که صرف تولد فرزند در این کشور برای شهروندان غیر ترکیه ای منجر به اخذ اقامت و تابعیت فرزند نخواهد شد مگر اینکه یکی از والدین فرزند شهروند ترکیه باشند تا بتوان برای فرزند اقدام به اخذ اقامت و شهروندی ترکیه کرد. هرچند اخذ اقامت برای فرزند به معنای اخذ اقامت والدین نمی باشد و حقی برای آن ها ایجاد نخواهد کرد. همچنین شهروندان ترکیه ای در صورت قبولی فرزند خواندگی یک غیر ترکیه ای زیر ۱۸ سال می توانند برای آن کودک درخواست اقامت و تابعیت ترکیه نمایند. به این منظور می بایست گواهی تولد فرزند، اثبات تمکن مالی برای تامین هزینه های زندگی خود و فرزند و اثبات داشتن مسکن برای زندگی را به همراه مدارک هویتی خود و فرزند برای اخذ ویزای مربوطه به اداره مهاجرت ترکیه ارائه دهند.


اقامت ترکیه و ویزای توریستی ترکیه

ترکیه به دلیل وجود عهدنامه مودت بین دو کشور شرایط آسانی را برای ورود به کشور ترکیه برای ایرانیان در نظر گرفته است. به این صورت که برای سفر های توریستی کوتاه مدت تا سقف ۹۰ روز نیازی به ویزا برای ورود به کشور ترکیه نبوده و تنها با داشتن پاسپورت و ارائه آن به افسر مهاجرت در مرز ترکیه و مهر ورود به کشور ترکیه می توان اقدام به سفر به کشور ترکیه نمود. نوع دیگر از اقامت توریستی در ترکیه وجود دارد که به واسطه اجاره خانه در این کشور قابل دستیابی است. قوانین ترکیه در زمینه اقامت با اجاره خانه در سال 2020 تغییرات مهمی داشته است. پیش تر این اقامت به صورت 2 ساله اعطا می شد و شما می توانستید پس از پایان 2 سال مجددا اقامت خود را تمدید نمایید. اما در قوانین جدید در سال 2020، در صورت اجاره خانه در ترکیه به شما اقامت 1 ساله اعطا می شود. پس از پایان 1 سال نمی توانید اقامت خود را تمدید کنید و باید حداقل 1 سال از پایان اعتبار اقامت قبلی گذشته باشد تا بتوانید مجددا برای این نوع اقامت درخواست دهید. 


اقامت ترکیه و هزینه های زندگی در ترکیه

مهمترین فاکتورهای محاسبه هزینه زندگی در هر کشوری شامل مسکن، خورد و خوراک و رفت و آمد می باشد که در ادامه به طور مختصر به آن ها خواهیم پرداخت. میانگین هزینه زندگی در پایتخت ترکیه برای هر نفر ماهیانه ۱۵% کمتر از ایران است. به عنوان مثال میانگین هزینه اجاره مسکن در پایتخت ترکیه نسبت به پایتخت ایران 56% کمتر است. در حالی که میانگین هزینه خورد و خوراک در پایتخت این کشور حدود 8% کمتر از تهران است. در حالی که هزینه رفت و آمد با خودروی شخصی در آنکارا به دلیل گرانی بنزین نسبت به ایران بسیار گران تر می باشد، هزینه رفت و آمد با مترو و اتوبوس و متروباس هم سطح تهران می باشد.


اقامت ترکیه و شرایط اقامت و تابعیت

به منظور اخذ اقامت دائم و شهروندی ترکیه می بایست دارای شرایط خاصی باشید. به این منطور می بایست حداقل ۵ سال در ترکیه زندگی کرده باشید و در جامعه و فرهنگ ترکیه ادغام شده باشید. مدارک لازم جهت اخذ تابعیت ترکیه به شرح زیر می باشد:

مدارک هویتی حداقل ۵ سال زندگی در ترکیه با شرط حضور حداقل ۶ ماه در سال
دانستن زبان ترکی در سطح پایه
اثبات ادغام در فرهنگ و جامعه ترکیه
گواهی سلامت جسمی و روانی
اثبات درآمد کافی
داشتن محل اسکان در ترکیه